Az első ember az első rendes adófizető Kenyában

Kenya, Nairobi – Az ország miniszterelnöke személyes példát mutatott a képviselőknek, amikor elsőként fizette be tetemes adóhátralékát az államkasszába. Nem keveset, átszámítva 37 ezer amerikai dollárt.

Raila Odinga a csekk átadásakor arra buzdította képviselőket, hogy kövessék a példáját, fizessék be az adóhátralékukat. De nem aratott osztatlan sikert. Kenyában tavaly augusztusban fogadták el az új alkotmányt, amely arról is rendelkezik, hogy a képviselőknek minden jövedelmük után adót kell fizetniük. A korábbi gyakorlat az volt, hogy a honatyák és honanyák csak a 2100 dolláros alapfizetésük után fizették meg a közterheket, a 7100 dollárt kitevő egyéb juttatásaik után viszont nem adóztak. Ezt a rendszert szüntette meg az új alaptörvény, amelynek értelmében a képviselőknek visszamenőlegesen átlagosan 21 ezer dollárnyi adót kell befizetniük az államkasszába. A hírügynökségek ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy a kenyai képviselők jövedelme a legmagasabbak közé tartozik Afrikában.

A miniszterelnök szerint az alkotmány betűjét és szellemét is tiszteletben kell tartani, mert csak így lehet eredményesen küzdeni a korrupció ellen, így lehet hatékonyan megvédeni az emberek jogait. Az adók befizetése erősíti a gazdaságot, növeli az életszínvonalat- mondta Raila Odinga.

A képviselők egy része azonban ellenzi a visszamenőleges adóztatást, sokan arra hivatkoznak, hogy komoly kiadásaik vannak, jelzáloghitelüket, kölcsönüket kell törleszteniük. Ráadásul megkésve kaptak értesítést arról, hogy fizetniük kell. Az adóhivatal azonban könyörtelen, már korábban közölte, elárverezteti a nem fizető képviselők vagyontárgyait.

Mwalimu Mati, a korrupcióellenes küzdelem egyik vezére üdvözölte a kormányfő döntését, és megjegyezte: a képviselőknek nincs más választásuk, tiszteletben kell tartaniuk az alkotmányt. Ellenkező esetben veszélybe kerül politikusi karrierjük, és mint az a jövedelmi adatokból kiderült, nem csak politikusként van vesztenivalójuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez