Fúrnának a brazil olajosok Gabonban

Brazília, Gabon – A Petrobras elnevezésű brazil olajipari vállalat dél-afrikai cégen keresztül próbál bejutni a gaboni piacra. Az egyezséget még a gaboni kormánynak is jóvá kell hagynia.

 

A dél-afrikai olajvállalat, az Ophir Energy hat évvel ezelőtt jelent meg Gabonban. Azóta 6500 négyzetkilométernyi területre szerzett kutatási engedélyt, illetve kötött termelés-megosztási szerződést. A brazilok most két gaboni olajmező, a Mbeli és a Ntsina blokk feltárásába kapcsolódnának be. Mindkét projektben a dél-afrikai cég látja el az operátori feladatokat. A brazilok most megvásárolták a dél-afrikai részvények 50%-át a két blokkban. A tervek szerint hamarosan megkezdik a szeizmológiai vizsgálatokat, hogy kiderítsék, mennyi olajat rejt a föld mélye, és ki lehet-e termelni nyereségesen a fekete aranyat. A brazil szakemberek nem véletlenül választották ezt a területet, azt mondják, hogy a két gaboni mező földtani szerkezete sok hasonlóságot mutat a brazíliai partmenti területekével. A szeizmológiai vizsgálat 2000 négyzetkilométeres területre terjed ki.

Az Ophir Energy fiatal, de nem kezdő olajvállalat. 2005-ös alapítása óta Afrika 8 országában 17 olajipari projektbe kapcsolódott be. Tulajdonosai között tudhatja az indiai acélmágnást, Lakshmi Mittalt, illetve az ismert dél-afrikai üzletembert, Tokyo Sexwalet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez