Sokba vannak a „Vállalkozó kedvű”menekültek Malawinak

Malawi, Blantyre – A malawi vezetés azt fontolgatja hogy bezárja az ország legnagyobb menekült táborát, ahol a becslések szerint körülbelül 14 ezer ember él. Malawi  tranzit országnak számít a menekültek körében, akik elsősorban Dél-Afrikába szeretnének eljutni.

A Dzaleka tábor Dowában található,főleg szomáliai, burundi, ruandai, eritreai, etióp és kongói lakói vannak.  A telep bezárását sokan szorgalmazzák Malawiban, mert a menekültek többsége illegális vállalkozásokba kezdett.  Fodrász, borbély és tea „szalonokat” nyitottak, amivel rontják a helyiek üzletét. Mert olcsók.  Viszont nincs engedélyük.

Joyce Banda elnök asszony  szerint hamarosan dönteni kell a tábor sorsáról. Az egyik opció a felszámolás.  A menekültek jelentős része ugyanis több mint 10 éve él a központban, miközben odahaza véget ért a háború. Az elnök szerint a illegális migrációt is vissza lehetne szorítani, ha a menekülttáborok többségét bezárnák.

Malawi a világ egyik legszegényebb országa. Éves költségvetésének 40%-át külföldi donoroktól kapja.  A menekültek komoly problémát jelentenek. Sokba kerül az ellátásuk. A Dzaleke menekülttábort egyébként a malawi kormány  és az ENSZ menekültügyi szerve közösen felügyeli.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez