Megújuló energia, megújuló német-angolai kapcsolatok

Angola, Luanda – Angela Merkel az első német kancellár, aki ellátogatott Angolába. Merkel azért utazott az olajban gazdag afrikai országba, hogy megszilárdítsa és fellendítse a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat.

 

 A német kancellár elmondta, hogy Angola komoly kihívások előtt áll, Németország pedig kész segíteni neki az oktatás fejlesztésében, a gazdaság fellendítésében. Berlin megbízható partner, aki nem csak a haszonszerzésben érdekelt, hanem abban is, hogy Angola fejlődjön – mondta a német kancellár. Az angolai elnök, Fernando do Piedade Dias dos Santos arra kérte a német befektetőket és cégeket, hogy járuljanak hozzá a magánszektor felpezsdítéséhez. Merkel pedig arra intette az angolai vezetést, hogy az olaj és a földgáz mellett ne feledkezzenek meg a megújuló energiaforrásokról. Németország ezen a területen komoly tapasztalatokkal bír, és kész együttműködni az angolaiakkal– mondta a német kancellár.

Angola gazdasága az olajnak és a földgáznak köszönhetően dinamikusan növekszik, de az országban hatalmas a szegénység. A több mint 27 évig tartó polgárháború romokba döntötte az infrastruktúrát. Sok helyen nincs áram és víz.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke körülbelül 400 millió euró. A németek célja, hogy megszilárdítsák jelenlétüket az afrikai államban és részt vegyenek az infrastruktúra kiépítésében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez