Ahol a narancssárga nemcsak szín, hanem minőség
Már százezren termesztenek Zambiában narancsszínű, kifejezetten emberi fogyasztásra alkalmas kukoricát. Ez a nemesített tengeri nagy vitamintartalommal és magas tápértékkel rendelkezik.
A narancssárga nemcsak egy szín, hanem egy minőség kifejezője is: a kukoricának az a nemesített fajtája, amely először került kipróbálásra – mégpedig sikerrel – Afrikában. A HarvestPlus vállalat, mely a növény elterjesztésén fáradozik, azt tette közzé a zambiai kísérletről, hogy a kifejezetten emberi fogyasztásra nemesített kukorica valóban nem sárga, mint a régóta ismert, rendszerint takarmányozásra alkalmasabb tengeri. Ugyanakkor vitaminban különösen gazdag és ízletes a növény. A lusakai kormány támogatását is élvező programba 100 ezer gazdát vontak be Zambiában, az idei folytatás szintén sikeres lehet, hiszen az „orange kukorica” elnyerte a helybéli fogyasztók tetszését. Időközben a zambiai kabinet jóváhagyta, hogy bioterméknek minősüljön a kukorica, mely így bekerülhetett az ország táplálkozástudományi stratégiai tervébe is. A HarvestPlus – továbbra is segíti az afrikai ország kukorica programját – maga is támogatott társaság, mivel együttműködik az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségével, az ír Aid nevű szervezettel, valamint a Gates alapítvánnyal. A kukoricaprojekt – melynél 5 millió dolláros alapot működtetnek Zambiában – kiléphet a hazai környezetből, mivel nemzetközi társadalmi szervezetek az Orange kukoricával is küzdeni kívánnak az alultápláltság, az éhezés ellen. (Fotó:AFP)