A Sárkány olajra lép

Angola, Hong Kong- Kémregénybe illő történetet dolgozott fel az AfriPORT felkérésére a kiváló rádiós, külpolitikai újságíró, Lengyel Miklós. Valakik óriásit kaszáltak egy kínai-angolai üzleten. De ki az a valaki?

 

Kétmilliárd dollár eltűnt az államkincstárból!- jelentette lélekszakadva a titkosszolgálat feje főnökeinek Angolában. A főnökök tudták, hogy mi a dolguk, a túlbuzgó generálist azonnal leváltották. A pénz ugyanis nagyrészt a főnökség zsebében landolt.

De nemcsak Angolában, hanem Pekingben és Hong Kong-ban is. A nagy olajüzletről van ugyanis szó.  A nagy olajüzletről annyit lehet tudni, hogy még 2005-ben kötötték és hogy nagy, hiszen Angola Kína második legnagyobb olajszállítója. Kína elvben azt vállalta, hogy cserébe utakat és vasutat épít. Ebből nem sok lett, a munkások nagy részét elküldték, egy bánatos kínai kukta maradt… A közvetítő cég Hong Kong-ban viszont nagyon jól prosperál, azt is lehet tudni,hogy miért. Az olajüzletet ugyanis 2005- ös árakon kötötték. Akkor egy hordó angolai olaj 55 dollárt ért, ma ennek az ára 100 dollár felett van. Minden hordón tehát 100 százalékos haszon van. A remek konstrukciót egy kínai férfiú fundálta ki. Ő tanulmányait a nagy Szovjetunióban végezte Moszkvában és Bakuban. Onnan ismeri Dos Santos angolai elnököt és még sok más afrikai vezetőt. Kínában sincsen támogatók nélkül. Amikor angolai barátait elvitte Pekingbe, maga Hszi csing-ping alelnök fogadta őket. Jövőre ő lesz minden bizonnyal Kína első számú vezetője. A közvetítő cég kínai vezetője bízik ugyan Pekingben, de irodáját Hong Kong-ban tartja. Biztos ami biztos,-gondolhatja a legendás közvetítő akinek legalább harminc álnevéről tudnak.
És mi lett hősünkkel, az angolai titkosszolgálat menesztett főnökével? Él és virul,rehabilitálták .Bár járhatott volna úgy, mint az Ochoa fivérek Kubában- jegyezte meg filozofikusan Dos Santos elnök. A kubai titkosszolgálat két tábornoka kivégző osztag előtt végezte,mert a kábítószer kereskedelem zavaros ügyeiben szembekerült a nagyfőnökkel, Fidel Castroval.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez