Bérháború Dél-Afrikában

Dél-Afrika, Johannesburg – Nem tudtak megállapodni az közalkalmazottak az önkormányzatokkal a bérek emeléséről, ezért országos sztrájkot hirdettek. Dél-Afrikában egyre gyakoribbak a munkabeszüntetések.

 

Az közalkalmazottak szakszervezete 16 napos országos sztrájkot hirdetett. A szakszervezet 200 ezer közalkalmazott képvisel, akik jelezték, hogy beszüntetik a munkát, ha nem kapják meg a béremelést. Két hete Durbanban és Fokvárosban sztrájkoltak a kukások és a buszsofőrök, akik 18%-os emelést követeltek. Az önkormányzatok jelezték, hogy hajlandóak növelni a béreket, de csak 5,3%-kal, amit a szakszervezetek elutasítottak. Később viszont a közalkalmazottak mondták azt, hogy beérnék 10%-os emeléssel is, de végül nem sikerült megállapodniuk az önkormányzatokkal.

Dél-Afrika a kontinens legnagyobb gazdaságával rendelkezik, de nehéz idők járnak az országban. A várt gazdasági növekedés elmaradt, helyette az infláció mértéke nőtt. Az árak emelkednek és egyre nehezebb a megélhetés. Dél-Afrikában az idén a bányászok, az ipari munkások, mérnökök és az olajszektorban dolgozók sztrájkoltak a magasabb bérekért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez