Angolai menekültek népvándorlása

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A kongói hatóságok arra készülnek, hogy 43 ezer angolai menekültet visszaszállítanak a szomszédos országba– jelentette az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR).
Az ENSZ adatai szerint jelenleg 80 ezer angolai menekült tartózkodik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Mohamed Boukry, az UNHCR kinshasai kirendeltségének munkatársa elmondta, hogy a kongói hatóságok csak azokat a menekülteket szállítják vissza Angolába, akik önként döntöttek a hazatérésről. A kongói belügyminiszter, Adophe Lumanu elmondta, akik nem akarnak hazatérni, maradhatnak. A jelentkezőket július 4-én viszik Angolába. Az angolai menekültek többsége Katanga tartományban és a főváros környékén él.
A Kongói Demokratikus Köztársaságban eddig 162 ezer menekültet regisztráltak. Többségük a környező országokból érkezett. Sok angolai akkor menekült el hazájából, amikor kitört a polgárháború 1975-ben. A polgárháború 2002-ben fejeződött be, amikor merénylet áldozatául esett az UNITA vezére, Jonas Savimni.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez