A gyémántoktól remélik a fejlődést Kamerunban

Kamerun, Mparo – Kamerun keleti régiója a legelmaradtabb térségek közé tartozik. A körülmények szegényesek, de a helyi lakosok bizakodóak. A térségben nemrég fedeztek fel egy ígéretes gyémántlelőhelyet.

 

A mobilongi gyémántlelőhely 700 km-re található Yaoundétól. A kameruni vezetés a dél-koreai C&K bányászati céggel kötött koncessziós megállapodást, amelynek értelmében a koreaiak 25 évig üzemeltethetik a bányát. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a bánya már idén elkezdi a termelést. A megállapodás értelmében a gyémántbánya működését terhelő 8%-os adó 10% kapják meg a környékbeli települések. Egy helyi lakos, Francois Metoya elmondta, hogy iskolákat, utakat és házakat szeretnének építeni, a víz, az áram és a telefonszolgáltatást pedig fejleszteni akarják. Emellett a helyiek azt is remélik, hogy a mezőgazdaságra is jut majd pénz, a lakosok ugyanis főleg vadászatból, halászatból és az általuk megtermelt zöldségekből és gyümölcsökből élnek.

Egy másik faluban abban reménykednek, hogy a gyémántokból származó bevételekből sikerül újraindítani a környék egyetlen szakmunkásképző iskoláját. Az iskolában korábban tanító Marellin Ikouawe atya azt mondta, hogy az iskola rendkívül rossz állapotban van és évekkel ezelőtt bezárt. Tavaly már elkezdődött ugyan a felújítása, de az erre szánt pénz rejtélyes körülmények között eltűnt.

Mások a megújuló energiaforrások hasznosításáról álmodoznak. Jean Jacques Kanmogne elmondta, a helyiek tisztában vannak azzal, hogy Dél-Korea fejlett iparral rendelkezik és élen jár a napelemek fejlesztésében és gyártásában. Kanmogne elmondta, azt remélik, hogy a koreaiak támogatják a helyi energiatermelő beruházásokat.

Kis szépséghiba, hogy közben Dél-Koreában vizsgálatot indítottak, a C&K bányászai cég több magas rangú vezetője ellen, korrupció vádjával. A koreai hatóságok szerint a C&K hamis adatokat közölt a lelőhely gyémánt tartalékairól. A koreaiak 2006-ban kezdték el a kutatásokat a környéken, azóta körülbelül 10 millió dollárt fektettek be.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez