Szegények, de atomerőművet építenének Nigerben

Niger, Niamey – A világ egyik legszegényebb állama atomerőművet szeretne építeni. Nigert nem rettentette el a csernobili és a fukusihmai atomerőmű katasztrófája – mondta Mahamadou Issoufou nigeri elnök egy nemzetközi ifjúsági fórumon, Niameyben.

 Issoufou elmondta, nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy egy olyan atomerőművet építsenek az országban, amely megfelel a nemzetközi előírásoknak és normáknak, de arról nem esett szó, hogy az építkezés mikor kezdődne el. Az elnök beszédében hangsúlyozta, hogy a nukleáris energiának nagy előnye, hogy „tiszta” és „olcsó”. Emellett kijelentette, hogy támogatják más ECOWAS tagállamok atomerőmű építési terveit.

 Niger a világ egyik legszegényebb országa. 2/3 részét homoksivatag borítja. Területének csupán 3%-a használható földművelésre és az ország állandóan nemzetközi segélyekre szorul, hogy elkerülje a humanitárius katasztrófát. Világviszonylatban viszont jelentős az uránbányászata. Nigerben 1969-ben fedeztek fel az uránlelőhelyeket, az ország északi részén található, Agadez körzetben. Energia ellátás terén viszont Niger az egyik legelmaradottabb állam.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez