Több mint húsz év után megérkezett az első légijárat Mogadishu nemzetközi repülőterére

Szomália, Mogadishu – „Nagy nap ez Szomália számára!”- hangsúlyozta a kormányszóvivő a repülőtéren, ahol dallal és tánccal fogadták a Turkish Airlines első gépét. Ott volt Szomália elnöke is, aki ünnepélyesen fogadta a török miniszterelnök-helyettest, aki ezzel a géppel érkezett Mogadishuba.

 

 Erdogan török kormányfő tavaly járt Szomáliában, és akkor úgy nyilatkozott, hogy az országot össze kell kapcsolni a külvilággal. Most a Turkish Airlines hetente kétszer közlekedtet gépet Isztanbul és Mogadishu között.

 

A szomáliai fővárost augusztusban visszafoglalták ugyan az Afrikai Unió csapatai a szélsőséges muzulmán milíciáktól, de továbbra sem jó a közbiztonság. Most a török repülőgép érkezése előtt lezárták a repülőtérre vezető összes utat, és a repülőteret is különleges figyelemmel őrizték. A kenyai légitársaság időnként szállított utasokat Mogadishuba, de nem a nemzetközi repülőtérre, mert azt rendszeresen támadták a muzulmán milicisták, akik szoros kapcsolatban állnak az al Kaidaval, és egyik fő céljuk épp az, hogy elvágják Szomáliát a külvilágtól.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez