Kiutasították Dél-Szudánból a Petrodar kínai-malajziai olajvállalat igazgatóját

Dél-Szudán, Kína – Jubában, Dél Szudán fővárosában azzal indokolták a döntést, hogy a Petrodar kettős játszmát folytat: több millió hordó olajjal alábecsüli dél-szudáni kitermelést, hogy így a szudáni kormány rátehesse a kezét az olajkivitel egy részére!

 

A kínai-malajziai tőkével működő vegyesvállalat kínai igazgatóját csalással vádolják, mondván, ő adott utasítást arra, hogy téves adatokat közöljenek a dél-szudáni olajkitermelésről. Így a khartumi kormány nagyobb haszonhoz jutott…

 

A probléma az, hogy Dél-zudánnak bőven van olaja, de nincs tőkéje annak kitermelésére és nincs sem olajvezetéke, sem pedig olajkikötője annak elszállítására. A szudáni kormány ezt a helyzetet kihasználva törekszik arra, hogy tranzitdíj címen minél nagyobb részt szerezzen meg a Dél-Szudánban kitermelt olajból.
Kína a szudáni és a dél-szudáni olaj legfontosabb vásárlója, amely ráadásul a kitermelésben is döntő szerepet játszik. Az Egyesült Államok és az Európai Unió azért is támogatta Dél- Szudán függetlenségét, hogy az ígéretes olajpiacot megnyissa a saját cégei előtt. Kevesen vállalják viszont a hatalmas kockázatot, melyet az olajkitermelés jelent mind Szudánban és Dél-Szudánban. Rendszeresek ugyanis az emberrablások, kínai munkások tucatjait rabolták el az elmúlt hetekben Dél-Kordofánban, közülük egy meg is halt.
Dél- Kordofán Szudánhoz tartozik, de szeretne a független Dél-Szudán része lenni. Most Dél- Szudán kormánya közölte, hogy továbbra is biztosítja a külföldi olajvállalatok helyi működését és külön hangsúlyozta azt, hogy továbbra is jó kapcsolatokra törekszik Kínával.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez