Késik Afrika legnagyobb cukorgyárának átadása-belebukhat a miniszter

Szudán, Kartúm – Felajánlotta lemondását a szudáni ipari miniszter, miután nem sikerült határidőre átadni az afrikai kontinens legnagyobb cukorgyárat. A távozó miniszter szerint az USA szankciói miatt késik az átadás.

 

 Személyesen Omar al Bashir szudáni elnök avatta volna fel a cukorgyárat, az eredeti tervek szerint április 5-én. Az átadás végül azért hiúsult meg, mert a gépsorokat irányító számítógépes szoftvert nem sikerült beszerezni. Abdelwahab Mohammed Osman ipari miniszter azt mondta, hogy a szoftvert az amerikai szankciók miatt nem tudták megvásárolni. A gyárat Fehér Nílus régióban építették fel, ez az afrikai kontinens legnagyobb cukorfeldolgozó üzeme. Bashir elnök jelezte, hogy Osman lemondását elutasította, ehelyett bizottságot állít fel a késés oknak felderítésére. Abdelwahab Mohammed Osman 2011 decemberében vette át a tárca irányítását, amikor Bashir elnök átalakította kormányát.

 A gyárat évi 450 ezer tonna cukor feldolgozására és 60 millió liter ethanol előállítására tervezték. Szudánnak rendkívül fontos, hogy a gyár termelni kezdjen, mert az ország gazdasága romokban hever. Szudán cukor szükségleteinek jelentős részét importból fedezte. Eddig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez