Amerikai ajánlat Kelet-Afrikának

Amerikai Egyesült Államok, Washington – Az amerikai nemzetközi nagyvállalatok is egyre fontosabb, ígéretesebb területként tekintenek a szubszaharai Afrikára, s ezen belül különösen Kelet-Afrikára – ezt Michael Froman, Obama elnök nemzetközi gazdasági kérdésekben illetékes tanácsadója jelentette ki Nairobiban, a kenyai AMCHAM munkaebédjén.

Froman azt is bejelentette, hogy az amerikai kormányzat új kereskedelmi megállapodás megkötését ajánlja a térség öt államát – Kenyát, Tanzániát, Ruandát, Uganadát és Burundit – tömörítő Kelet-Afrikai Közösség – az EAC – csoportnak

A cél, a kereskedelmi forgalom növelése mellett, az amerikai vállalatok és beruházók befektetéseit és működését övező jogbiztonság javítása. Már eddig is olyan nagy amerikai vállalatok telepedtek meg Kenyában, mint a Coca Cola, a Google vagy a General Electric. Az amerikai törekvéseket alátámasztják a kereskedelmi adatok is. Ezek szerint 2011-ben 34 százalékkal növekedett az áruforgalom az USA és az EAC államok között.

A 130 milliós EAC 2005-ben döntött a vámunió bevezetéséről, és már az első öt évben megkétszerezte a tagok közötti kereskedelmi forgalmat. A közösség meghatározó állama Kenya, ahol a jövő évben tartanak választásokat. Froman emlékeztetett, hogy ezzel kapcsolatban a „térség, a földrész és a világ szeme is Kenyára irányul” és az Egyesült Államok mindent megtesz a szabad és a tisztességes választások megtartása érdekében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez