Hatalmas felháborodást váltott ki az új elnöki különgép Nigerben

A nigeri kormány 40 millió dollárt vásárolt egy Boeing 737-es utasszállító repülőgépet, amellyel csak az elnök és küldöttsége utazhat.

Niger a világ egyik legszegényebb országa, ahol jelenleg is súlyos áradások vannak, ami elpusztította az idei termést és több ezer ember otthonát tette tönkre. Civil és nemzetközi segélyszervezetek pedig jelezték, hogy az ország élelmiszertartalékai is fogytán vannak, ezért súlyos éhínségre kell felkészülni. Ezért nem véletlen, hogy az ország lakossága és az ellenzéki pártok heves felháborodással fogadták az új elnöki repülőgép beszerzését, amit teljesen fölösleges „luxus” beruházásnak tartanak. A legnagyobb ellenzéki párt szóvivője egyenesen azzal vádolta meg a kormányt, hogy ellopta az adófizetők pénzét, amit saját jólétükre és fegyverek beszerzésére fordítanak. Az ellenzéki szerint a 40 millió dollárt másra is el lehetett volna költeni, mint például az árvíz sújtotta családok megsegítésére, vagy élelmiszer beszerzésére. A nigeri kormány védelmi minisztere azonban azt mondta, hogy az új elnöki repülőgép beszerzése elengedhetetlen volt, mivel ez jelentősen növelni fogja az „ország nemzetközi presztízsét és befolyását”. A miniszter az is hozzáfűzte, hogy a régi elnöki gépet muszáj volt lecserélni, amit még a 70-es években Seyni Kountche elnök szerzett be. Az a gép ugyanis műszakilag már elavult és nem felelt meg a nemzetköz biztonsági és egyéb előírásoknak, ami miatt több országban nem lehetett vele repülni.

Niger az utóbbi időkben gazdaságilag sokat fejlődött annak köszönhetően, hogy nemrég új urán és kőolaj lelőhelyeket találták. Ennek ellenére az ország lakosságának 60%-a továbbra is mélyszegénységben él. Szakértők szerint az új elnöki repülőgép beszerzése felbosszanthatja az ország hitelezőit is, köztük az IMF-et, amely korábban azért fagyasztotta be az pénzügyi segélyek folyósítását Malinak, mert az ottani vezetés is vásárolt egy külön elnöki gépet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez