Ki gondozza a kakaóültetvényeket, ha az emberek elmenekülnek Elefántcsontparton?

Elefántcsontpart, Abidzsán –Több száz kakaótermelő hagyja el az ország legtermékenyebb vidékét, ahol nemrég ismeretlen fegyveresek megöltek 18 embert, köztük hét békefenntartót, Para település közelében. A kakaótermelők elmondták, hogy félnek és elegük van az állandó bizonytalanságból, a biztonsági helyzet folyamatos romlásából.

Az emberek belefáradtak abba, hogy állandón félelemben kell élniük. Ezért készen állnak arra, hogy elhagyják a régiót, amely az ország egyik legtermékenyebb kakaótermelő vidéke. Yaya Ouattara, egy helyi parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy a kakaó Elefántcsontpart első számú export cikke. De a termelés rendkívüli mértékben vissza fog esni, ha a termelők és földművesek elmennek, mert akkor senki sem fogja gondozni az ültetvényeket.

Pedig volna mit. A libériai határ közelében található Tai település környékén például nemrég friss kakaó ültetvényeket hoztak létre. Ideális környezet ez a kakaófáknak, mert egész évben bőségesen esik itt az eső. A San Pedróban működő exportőrök becslései szerint a szóban és most éppen veszélyben is forgó régióban évente körülbelül 80 ezer tonna kakaó terem, amelynek minősége első osztályú.

Az ENSZ humanitárius szervezete úgy becsüli, hogy 1500 ember hagyta el a vidéket a halálos áldozatokat követelő rajtaütés után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez