Nigerben lesz a francia terrorelhárítás afrikai hírszerző központja

Elefántcsontpart után Nigerben tárgyal Francois Hollande francia elnök, aki megpróbálja összehangolni az iszlamista terrorizmus ellenes harcot Nyugat Afrikában. 3000 francia katona vesz részt ebben a hadműveletben, mely várhatóan évekre elhúzódik majd.

Líbiából érkeznek a fegyverek a dzsihád harcosok számára egész Nyugat-Afrikában- nyilatkozta Mahamadou Issoufou nigeri államfő. Líbia déli részén kiképző táborok is vannak a terroristáik számára!- hangsúlyozta Hollande elnök vendéglátója. Francia és amerikai drónok már évek óta figyelemmel követik a dzsihád harcosok mozgását. Az AQIM több vezetőjét likvidálták már, de erről nemigen beszélnek, hiszen ez titkos háború.

A francia csapatok kiszorították ugyan a dzsihád harcosokat Maliból, de az ottani hadsereg továbbra is képtelen fenntartani a rendet az ország északi részén. Legutóbb Kidal városában szenvedett megalázó vereséget Mali hadserege a tuareg milíciáktól. Csak a francia csapatok tudták megakadályozni, hogy agyon ne verjék Mali kormányfőjét Kidalban! A 3000 fős francia erő parancsnoksága Csádban lesz. Csád hadserege részt vett Franciaország oldalán a dzsihád ellenes háborúban, Maliban.

Francois Hollande elnök nigeri látogatásának a terrorizmus ellenes harcon túl még egy fontos eseménye van: a főváros vízművének felavatása. A francia Veolia a Niger folyó vizét tisztítja meg, és ezzel Niamey lesz az egyetlen olyan főváros Nyugat Afrikában, ahol iható az ivóvíz! Ennek óriási jelentősége van, mert a kétmilliós városban nagyon sokan betegedtek meg eddig attól, hogy fertőző vizet ittak. A francia elnök azért tesz körutat Afrika nyugati részén, hogy megerősítse a gazdasági kapcsolatokat az egykori gyarmatokkal, és egyben összehangolja az erőfeszítéseket az iszlamista terrorizmussal szemben, amely Afrika szinte mindegyik országát fenyegeti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez