Győzött a munkanélküliség réme: vége a bányászsztrájkoknak Dél-Afrikában?

Dél-Afrika, Johannesburg – A 15 ezer sztrájkoló aranybányász 90%-a felvette a munkát- közölték a vállalat vezetői. Csütörtökön járt le a határidő, a menedzserek szerint aki addig nem jelentkezik munkára, az ki van rúgva. A hetek óta tartó sztrájkok rengeteg véres összecsapást eredményeztek: egy platinabányában 44- en haltak meg, közülük 34- et a rendőrök lőttek le.

  Maga Zuma elnök közvetített a vállalatok és a bányászok között. A kompromisszum lényege az volt, hogy a bányászok visszatérnek a munkahelyükre, és a főnökök elfogadják, hogy egy évig nem emelkedik a bérük. Dél-Afrikában óriási az egyenlőtlenség: a menedzserek amerikai fizetéseket élveznek, a bányászok pedig kb. 300 dollárt keresnek havonta. Ráadásul a menedzserek döntő többsége fehér vagy épp kínai, míg a bányászok döntő többsége fekete.
   A menedzserek azt használják ki, hogy Dél-Afrikában hatalmas munkanélküliség van. Hivatalosan is 25%, ám a valóságban a 40%-ot is meghaladja! Zuma elnök számára is fontos, hogy a sztrájkok véget érjenek, mert decemberben tartja elnökválasztó kongresszusát a kormányzó ANC. Zuma elnök szeretné folytatni, és a kormánypárt támogatásával újra elnök lenni Dél-Afrikában. Ehhez semmiképp sem megfelelő háttér, ha a sztrájkoló bányászokba belelő a rendőrség, mint ahogy ez megtörtént nem egy bánya előtt Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez