Újabb Al Shabab támadás Kenyában-legkevesebb 10 halott

Katonákat és vadőröket öltünk meg, körülbelül húszat tettünk el közülük láb alól! Azután harcosaink nyugodtan visszatértek a bázisra!- nyilatkozta az Al Shabab szóvivője. Az afp szerint a halottak száma legkevesebb 10. Az iszlamista szervezet vasárnap 49 embert ölt meg a kenyai tengerparton.

Kenyát háborús övezetnek nyilvánította az iszlamista szervezet, amely elsősorban a turizmusra akar most csapást mérni. Több nagy idegenforgalmi cég már kiköltöztette az utasait a kenyai szállodákból, és idén már nem szervez újabb utakat Kenyába. Uhuru Kenyatta elnök ugyan közölte az egész világgal: Kenya biztonságos és a hadsereg és a rendőrség mindent megtesz a terroristák megfékezésére, de a turisták megijedtek és nemigen választják Kenyát.

Miért indított háborút az Al Shabab Kenya ellen? Mert 2011-ben kenyai, ugandai és etióp csapatok benyomultak Szomáliába, hogy ott véget vessenek a polgárháborúnak. Az Al Shababot és a többi iszlamista miliciát kiszorították a városokból, de vidéken megőrizték a befolyásukat. Ráadásul többmillió szomáliai menekült Kenyába. Közöttük eredményesen toboroz az Al Shabab, amelynek bőven van pénze az elefántcsont csempészetből és a kábítószerkereskedelemből. Tavaly az iszlamista milícia elfoglalta Afrika legnagyobb bevásárló központját Nairobiban, a terrorakció végén 67 ember maradt a romok alatt.

A vasárnapi mészárlás a legnagyobb volt a Nairobiban végrehajtott terrorakció óta.
Amerikai és brit terrorelhárítók is segítenek az Al Shabab elleni harcban, Kenyában. Ugyanakkor az Al Shabab soraiban amerikai és brit állampolgárok is harcolnak. Egyikük a Fehér özvegy! Ő fehérbőrű angol családanya, akinek férje felrobbantotta magát Londonban a nagy metró merénylet idején. Az özvegy beállt az Al Shabab szervezetébe, és állítólag nagy szerepe volt a terrortámadás megszervezésében, Nairobiban. Fehér bőre és brit útlevele miatt nemigen kelt gyanút Afrikában. Ennek ellenére majdnem elfogták most a kenyai-szomáliai határon, de mire a határőrök észbe kaptak a Fehér özvegy már túljárt a hetedik határon is, és eltűnt valahol Afrika szarván…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez