Visszaveszi 12 ezer elbocsátott bányászát az Anglo American Platinum Dél-Afrikában

Dél-Afrika, Johannesburg – A bányászokat három héttel ezelőtt küldték el, mert vadsztrájkot folytattak. Most akkor kaphatják vissza a munkahelyüket, ha keddig munkára jelentkeznek. Ebben az esetben 230 dolláros egyszeri segélyt is kapnak. Dél-Afrikának 1 milliárd dolláros veszteséget okozott az elhúzódó bányászsztrájk.

  A sztrájkok és tüntetések során csaknem ötvenen meghaltak, mert a rendőrség belelőtt a tiltakozó bányászokba, akik csákányokkal és botokkal felfegyverkezve támadtak. A bányászok azt követelték, hogy emeljék a havi fizetésüket 1800 dollárra. Ez a jelenlegi átlagbér háromszorosa. Ezt a követelést a menedzserek elutasították, de közölték, hogy tárgyalásokat kezdenek a szakszervezetekkel a bérek emeléséről.
  A hivatalos szakszervezetek a bányászok szerint lepaktáltak a munkaadókkal, ezért elveszítették a többség bizalmát. A munkaadók viszont csakis a hivatalos szakszervezetekkel hajlandók tárgyalni. Emiatt a jövőben újabb konfliktusok lehetnek a bányákban Dél-Afrikában, melynek exportja jelentős mértékben függ a bányákból kitermelt aranytól, platinától és kőszéntől…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez