Francia csapaterősítés Maliban ahol a tuareg lázadók elpáholták a kormánycsapatokat

100 francia katona indult Elefántcsontpartról Maliba, hogy megpróbálja helyreállítani a rendet az ország északi részét. Kidal városát a tuareg lázadók ellenőrzik!- erősítette meg az ENSZ erők egyik képviselője a helyszínen.

Ropognak a fegyverek Kidal környékén, ahol a tuareg lázadók elpáholták a kormánycsapatokat. A nyílt lázadás a hétvégén kezdődött amikor Kidalban járt Mali miniszterelnöke. Miután kiderült, hogy a tuareg kisebbségnek ígért autonómiából egyelőre nem lesz semmi, tuareg fegyveresek megtámadták a kormányzati épületeket. Legkevesebb 30 kormánykatona meghalt, több helyi vezető is életét veszítette Kidalban. A miniszterelnöknek nem esett baja, mert őt a francia csapatok kihozták abból a városból, melyet a tuaregek a saját fővárosuknak tekintenek Maliban. Most Párizsban közölték: 100 francia katona repül Abidjanból Gao városába, ahol aztán az ott állomásozó erőkkel együtt megpróbálják visszafoglalni Kidalt. Ezzel a Maliban állomásozó francia csapatok létszáma eléri az 1700-at.

Minden erőnket bevetjük az iszlamista milíciák elleni harcban, és visszafoglaljuk Kidalt!- közölte a hadügyminisztérium Bamakoban. Szerintük az AQIM, a Mujao és az Ansar Dine iszlamista milícia indított támadást Mali északi részén. Ezek a milíciák uralkodtak ezen a részen amíg a francia csapatok ki nem verték őket. Közülük csak az Ansar Dine tuareg milícia, a másik kettő főként arabokból áll. ENSZ források viszont arról számolnak be, hogy Kidalban nem az iszlamista milíciák hanem az MNLA az úr! Ez világi tuareg milícia, amely együttműködött a francia csapatokkal, melyek cserében autonómiát ígértek a tuareg kisebbségnek. Az MNLA és támogatói most azért lázadtak fel, mert kiderült: a tuareg autonómiából egyelőre semmi sem lesz Maliban!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez