Havi hatvanezer forintnak megfelelő „csúcsfizetések” a guineai közszférában

Guinea, Conakry – A guineai kormány bejelentette, hogy 50%-al megemeli az állami alkalmazottak bérét, miután sikerült egységet kötni a közszféra szakszervezeteivel. Az állami alkalmazottak és a kormány között négy hónapja robbant ki a vita a bérek miatt.

 

A megállapodás szerint a béremelést három szakaszban hajtja végre a kormány. Az első körben 10%-al növeli a béreket, majd 2013. október 1-től kezdve 15%-os béremelést vezet be. 2013 végén pedig 25%-al emeli meg az állami alkalmazottak fizetését.

A Világbank és az IMF nemrég 2.1 milliárd dollárral enyhítette Guinea adósságterheit. A kormány ezt követően jelezte, hogy hajlandó 10%-al növelni az állami alkalmazottak fizetését, de a szakszervezetek ezt azonnal elutasították és sztrájkkal fenyegetőztek. Az állami alkalmazottak képviselő szakszervezetek eredetileg 200%-os béremelést követeltek a kormánytól.  A nyugat-afrikai országban egyébként az állami dolgozók jól fizetett rétegnek számítanak. A mostani megállapodás előtt a magas beosztású hivatalnokok havonta 200 dollárt vittek haza.

Guinea a világ egyik első szám bauxittermelő országa és emellett hatalmas arany, vasérc és gyémánt tartalékai is vannak. Az ország lakosságának több mint a fele viszont mélyszegénységben, kevesebb, mint napi 1 dollárból él. Ahhoz képest a havi 200 fix valóban kiugróan magas fizetés. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez