Vészjósló jelek Burundiban, fegyverkezik egy hutu ifjúsági szervezet

Fegyverekkel látják el a kormánypárt ifjúsági szervezetét- állítja az ENSZ, melyet Burundi kormánya felszólított: az év végéig hagyja el az országot!

“Mindez a legrosszabb irányba mutat! Állandóan zaklatják, az ellenzéket miközben felfegyverzik a kormányhoz hű fiatalokat, akik aztán brutálisan lépnek fel a lakossággal szemben!”- mondta Samantha Power asszony, aki az ENSZ irodáját vezeti Burundiban. De már nem sokáig! Az év végéig neki és csapatának el kell hagynia a kis koldusszegény és etnikailag megosztott országot, mely a polgárháború szélén áll!
“Az ENSZ védelmez bennünket!”- nyilatkozta a tutszi kisebbség egyik vezetője. Burundi elnöke ugyanis hutu, akinek hamarosan távoznia kellene az államfői posztról, mert ez írja elő az alkotmány. Két elnöki periódus után nem jöhet harmadik! De nem így gondolja a 49 éves futball bolond elnök, aki futball stadiont épít a saját falujában, ahol különben nincs áram!
Burundi etnikailag éppoly megosztott, mint a szomszédos Ruanda, ahol épp most emlékeztek meg a népirtás 20-ik évfordulójáról. 1994-ben 100 nap alatt 800 ezer tutszit tettek el láb alól az akkor ötmilliós országban! Burundiban és évszázados ellentét van a hutuk és a tutszik között. Volt polgárháború is, de népirtásra nem került sor. Az ENSZ azért is van jelen, hogy ezt mindenáron megakadályozza. De akkor miért követeli az ENSZ misszió bezárását Burundi kormánya? Netán etnikai tisztogatásra készül? A hutu elnök így akarja bebetonozni a hatalmát? Ezért kell felfegyverezni az ifjú gárdát, amely nem ad kegyelmet? A szomszédos Ruandában is a hutu milíciák ifjú aktivistái voltak a legelszántabb gyilkosok: bozótvágó késsel öltek meg férfit, nőt és gyereket, csak azért, mert tutszik voltak. Most a hutu ifjú gárdának már fegyverei is vannak Burundiban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez