Képviselő urak és hölgyek! Nem keresnek már így is túl sokat?

Ugandában fizetésemelést kérnek a parlamenti képviselők, akik havonta több mint hatezer dollárt keresnek! A pénzügyminisztérium nemet mondott. A sajtóban heves polémia alakult ki.

A képviselők azzal indokolják a fizetésemelési kérést, hogy a többi hasonló kelet-afrikai országban többet keresnek a honatyák és honanyàk. Itt van például Kenya, ahol 7000 dollár felett van a havi alapfizetés. És aztán ehhez jönnek a különböző pluszok…
Csakhogy 6000 dollár is épp a hatvanszorosa annak, amit egy pályakezdő tanár keres Ugandában! Erre mutat rá a sajtó, amely némiképp furcsállja, hogy a koldusszegény országban épp azok akarják fokozni a jövedelmüket, akiknek így is jut elég. De néhány lap megírja: szorult helyzetben van nem is egy parlamenti képviselő. Miért? Mert Ugandában sok honatya maga finanszírozza a választási kampányát és nyakig eladósodik! Vannak olyan képviselők, akiknek a havi törlesztő részlete 6000 dollár! Ilyen helyzetben nem csoda, ha egyes honatyák nyitottak a megvesztegetésre.
A pénzügyminisztérium viszont nem hajlandó emelni a képviselők fizetését Uganda pénzügyi problémáira hivatkozva. És közben újjal mutogat a parlamenti képviselőkre. Miért? Mert a honatyák szavazták meg nagy többséggel azt a törvényt, amely az azonos neműek kapcsolatát bűncselekménynek nyilvánította! A törvény világbotrány lett, Obama amerikai elnök is interveniált, de hiába! Uganda elnöke aláírta a törvényt. Ezt követően viszont Amerika és néhány európai állam közölte: nem folyósítja a korábban megígért pénzügyi segélyt! Itt tart most az ügy, és nagyon úgy tűnik: a parlamenti képviselők egyelőre kénytelenek lesznek lemondani a fizetésemelésről, és beérni havi 6000 dollárral Ugandában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez