Mezőgazdasági beruházás magyar részvétellel Ugandában

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) ugandai kirendeltségének közreműködésével és felügyelete mellett két hete folynak a tárgyalások a magyar befektetők a mezőgazdasági szakemberek és a Buganda Királyság képviselői között.

A királyság részéről Martin Kasekende Mezőgazdasági, Erdészeti és Környezetvédelmi Miniszter és Roland Sebuwufu Befektetési és Kereskedelmi Igazgató irányítja a szakértőkből összeállított bizottságot, akik arról döntenek, hogy a magyar ugandai érdekeltségű Helios Agro Ltd. részéről benyújtott fejlesztési és oktatási tervből mit és hogyan tartanak részükről elfogadhatónak és támogathatónak. Amennyiben minden elemében elfogadják a terveket, akkor két különböző területen indulhat meg párhuzamosan a közös munka.

Az első projekt az Aranyponty Zrt. vezetésével egy a Viktória-tó partján található 15-20 acre (6-8 hektár) nagyságú területen tervezett ketreces haltenyésztő és oktatási központ kialakítása lenne. Elsősorban a helyi és környező országok (KDK, Ruanda) piacán keresett „tilápia” hal tenyésztésére helyeznék a súlypontot, majd idővel bevezetnék a törpeharcsa és édesvízi rák telepítési technikákat is.

A második projekt a Helios Agro cégcsoport által megálmodott mezőgazdasági mintafarm kialakítása és működtetése, ami egy komplex környezetvédelmi, szociális és közösségi szempontokat követő tangazdaság lehetne, továbbá megfelelő tapasztalati gyűjtő egységként funkcionálna több magyar szakembernek és cégnek a Kelet-Afrika központjának számító Ugandában. A mezőgazdasági tevékenység beindításának nem titkolt célja, hogy elérhető közelségben (68 Km -re Kampalától) felállítsanak egy olyan központot, ahol ellenőrzött körülmények mellett végezhetnek teszteket a növénytermesztésben, állattenyésztésben, bio-hulladék kezelésben, vagy vezethetnek be új technológiákat és feldolgozási, tárolási technikákat. A begyűjtött adatokat, információkat saját fejlesztésekre, beruházásokra vagy akár tanulmánytervek, projekttervek készítésére használhatják fel, ami további lehetőséget biztosíthat nemzetközi pályázatok, támogatások elnyerésére.

A termények „mobil” tisztítási és szárítási lehetőségeinek bevezetésével egy újabb befektetési területről kaphatnak naprakész információkat és szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat a résztvevők. Afrikában nagy gondot okoz a nem megfelelő terménybegyűjtés és kezelés, ami szezonálisan akár 30-35% veszteséget okoz a farmereknek. Ezekre a problémákra Európában már évtizedek óta léteznek megfelelő technológiák, amelyek tökéletes minőségben képesek megőrizni az élelmiszeripar részére nélkülözhetetlen alapanyagokat.

A fejlett technológiák bevezetése, beillesztése az afrikai mezőgazdasági rendszerekbe nem kis feladat a költségeket, működtetést, fenntartást tekintve, amit nem véletlenül nem mernek azonnal és egyedül felvállalni sem a minisztériumok, sem pedig a privát befektetői körök. Az állami és privát együttműködési (PPP–Public- Privat Partnership) programok is rendre elbuknak a hosszú tervezési folyamatokban és a bürokratikus útvesztőkben. Éppen ezért jött létre a Helios Agro társulás Ugandában, hogy minimalizált rizikóval, optimalizált költségek mellett legyenek képesek „önállóan” feltárni azokat a piaci réseket, amelyeket a megfelelő tapasztalatok birtokában, rövid és középtávú befektetésekkel fedhessenek le.

A megszokott afrikai, állami, bürokratikus rendszerektől eltérően a királyság hozzáállása, szakértelme, tenni akarása és rendelkezési jogának egyedisége gyorsítja és lényegesen megkönnyíti a befektetők dolgát itt Ugandában és speciálisan a Buganda Királyságban. A királyság rendelkezik a legnagyobb földterületekkel Uganda központi részén. Befektetés ösztönzési és együttműködési lehetőségeik egyedülállóak a térségben. Továbbra is várnak befektetőket az építőipar, hulladék feldolgozás és mezőgazdaság fejlesztési területeire.

 

 

htcclojomagygasugandsssshalszzzssss

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez