Jó fülük van az elefántoknak: félnek a maszáj férfiaktól!

Ha angolul beszélgetnek a vadasparkokban Kenyában, akkor az elefántok nyugodtan legelésznek tovább, de ha maszáj férfiakat hallanak, akkor futásnak erednek.

Miért ? Mert a kenyai maszáj törzsek harcosai évszázadokon át vadásztak az elefántokra! Ezért a nyelvük rögzült a Loxodonta africana tudatában. Nemcsak a nyelvet különböztetik meg az elefántok, de azt is tudják, hogy ki beszél! Ha gyerekek vagy nők beszélgetnek maszáj nyelven, akkor nyugton maradnak. Legfeljebb az elefánt borjak nyugtalankodnak egy kicsit. De akkor jönnek a tapasztalt elefánt anyák, és sietnek megnyugtatni őket: ezek a maszájok nem harcosok, nem ránk vadásznak, nyugi, nyugi!
47 elefánt családot vizsgáltak meg a kutatók, és azt tapasztalták, hogy az elefántok hangfelismerő képessége csodálatos! A fülük a legkisebb zajt is meghallja, azt is, ami a talpuk alatt zajlik! Az emberi társalgást pedig egyértelműen osztályozzák: ez az egyén veszélyes, az nem! Korábban azt hitték, hogy az elefántok a ruhájuk vagy a szaguk miatt ismerik fel a maszáj törzsi harcosokat, akik a legnagyobb veszélyt jelentik rájuk. Ez igaz is, de a legfőbb információt a hang jelenti! Az elefántok ugyanis elsősorban nem a szemüknek, hanem a fülüknek hisznek. Ha meglátnak egy csoport maszájt, akkor hegyezik a fülüket. És amikor meghallják az ismerős maszáj szavakat, akkor futásnak erednek.
Persze manapság a távcsöves puskák idején ez már nem jelent komoly védelmet, de jól mutatja: az elefántok hosszú életük során rengeteg információt halmoznak fel, és ezeket az információkat jól kezelik. Sőt tovább is adják az ősi tapasztalatot a fiatal elefánt nemzedékek Kenyában: óvakodjatok a maszáj törzsi harcosoktól!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez