Az aranynál is többet ér az orrszarvú szarva!- Dél-afrikai- vietnami vadvédelmi megállapodás

Vietnam, Dél-Afrika – Hanoiban írta alá a megállapodást Dél-Afrika környezetvédelmi minisztere. Vietnamban jelenleg egy kiló rinocérosz szarv 65 ezer dollárt ér, vagyis drágábban mérik, mint az aranyat! Miért fizetnek ennyit a gazdag vietnamiak? Mert úgy tartják, hogy a porrá őrölt orrszarvú szarv megtisztítja a szervezetet a különböző mérgektől, megakadályozza súlyos betegségek kialakulását, leviszi a magas lázat és még a rákot is gyógyítja!

 

Dél-Afrikában idén már 618 orrszarvú lelte halálát, kétszer annyi, mint tavaly, pedig a rinocérosz védett állat és nemzetközi kereskedelme szigorúan tilos.
Ennek ellenére 2003 óta Vietnam 22 millió dollár értékben importált orrszarvú szarvat Dél-Afrikából – természetesen illegálisan. A most megkötött megállapodás szerint a két állam bűnüldöző szervei együtt lépnek fel az orvvadászok és a kereskedők ellen. Afrika rinocérosz állományát 25 ezerre becsülik, ennek 85%-a Dél-Afrika területén él. A bíróságok igen szigorúan büntetik azokat a kereskedőket, akik felbérelik az orvvadászokat Dél-Afrikában. Nemrégiben egy thaiföldi rinocérosz kereskedőt ítéltek el 40 éves börtönbüntetésre Fokvárosban. A mostani, öt évre kötött megállapodástól nem várnak csodákat Dél-Afrikában, de abban reménykednek,hogy a vietnami „orvgazdák” kétszer is meggondolják a jövőben, hogy kockáztassák egzisztenciájukat a rinocéroszok kilövetésével még akkor is, ha a az orrszarvú szarva többet ér, mint az arany jelenleg Vietnamban…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez