Pénzügyi válság Nigériában a Nemzeti Bank elnökének leváltása után

Zuhan a nemzeti fizetőeszköz, naira árfolyama, a tőzsdén fel kellett függeszteni a műveleteket miután az államfő elbocsátotta a Nemzeti Bank elnökét. Lamido Sanusi bankelnök nemrég korrupcióval vádolta meg az egész politikai osztályt Nigériában.

Hiányzik 20 milliárd dollár a költségvetésből! Az olajtársaságok ennyivel kevesebbet fizettek be viszont elég sokat fizettek azért a hatalom embereinek, hogy ezt ne kérdezzék meg!- állította a Nemzeti Bank elnöke, aki számokkal igazolta a hatalmas korrupciót! Goodluck Jonathan elnök egyből bírálta a Nemzeti Bank elnökét, majd- politikai nyomára- leváltotta tisztségéből, noha tudta: ezzel pénzügyi válságot indíthat el. Lamido Sanusi ugyanis igen megbecsült személyiség a nemzetközi pénzügyi életben, a Financial Times korábban a 100 legbefolyásosabb döntéshozó közé sorolta a világon!

A Nigéria északi részéről származó politikus mérsékelt muzulmán, vallási egyetemet is végzett Khartoumban. A korrupció ellenes harcot kezdettől fogva a céljának tekintette: 2009-ben, kinevezése után azonnal vizsgálatot indított a bank szektorban és két korrupt bankárt le is csuktak. Azóta is rendszeresen bírálta a korrupciót, különösen azt, amely Nigéria legnagyobb iparágához, az olajhoz kapcsolódik. “Ha jól használják fel az olajjövedelmeket, akkor azok gazdasági és társadalmi haladást eredményeznek. De hogyha nem, és az olajpénzek elszivárognak különböző korrupciós csatornákon, akkor csak a társadalmi feszültség növekszik azért, mert az egyenlőtlenség egyre szembetűnőbb!”- fejtette ki nemrég a véleményét Brazzaville-ben. Nigériában a lakosság döntő többsége a szegénységi küszöb alatt vegetál miközben a politikai és gazdasági elit dollárban is milliomos, sőt egyesek már milliárdosok is!

Mi lesz most? A Nemzeti Bank elnöke nem hajlandó szó nélkül távozni! A parlamenthez fordult, amelynek még jóvá kell hagynia az elnök döntését. Kétharmados törvényről van szó, és ennyi képviselőt nehéz lesz az elnöknek meggyőznie arról, hogy a Nemzeti Bank elnökének távoznia kell. Az államfő keresztény, a Nemzeti Bank elnöke muzulmán: a vallásilag megosztott Nigériában ez is nagyon fontos szempont. Bár a korrupció szempontjából meglepően hasonló a politikai osztály keresztény és muzulmán tagjainak a véleménye: szavakban elítélik, de csendben szépen gyakorolják, hogy dúsgazdagok legyenek egy koldusszegény országban, Nigériában!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez