A főhóhér beismerte: népirtás volt Ruandában!

“Nem vitatható, hogy népirtás történt a tutszik között Ruandában!”- mondta a titkosszolgálat egykori főnöke, akinek perét Párizsban tartják. Gyorsan hozzátette: “volt népirtás a hutuk között is, és ezt a tutszik hajtották végre!”

800 ezer tutszit és mérsékelt hutut öltek meg a halálbrigádok 100 nap alatt Ruandában húsz évvel ezelőtt. Ezeknek a halálbrigádoknak a parancsnoka nem volt más mint a titkosszolgálat egykori főnöke, Pascal Simbikangwa kapitány!- állítja a vádat képviselő ügyész. A vádlott ezt tagadja mondván, hogy ő távol élt az eseményektől, az elnöki palotában. A perben egy történész a ruandai népirtást ahhoz hasonlította, mint ami az örményekkel történt az első világháborúban illetve a zsidókkal a második világháború idején. Erre hivatkozva kérdezte a bíró a vádlottat, hogy elismeri-e azt: hazájában népirtás történt? A vádlott elismerte a népirtás tényét, de tagadta, hogy abban fontos szerepe lett volna! Most az az ügyész feladata, hogy bizonyítsa: valóban a vádlott irányította a halálbrigádokat, melyek bozótvágó késekkel és husángokkal végeztek az áldozatok többségével. Miért irtották a tutszikat? A vádlott szerint azért, mert lelőtték Habaryama elnök repülőgépét.

A titkosszolgálat ex főnöke korábban a vörös sipkás elnöki gárda parancsnoka volt, és nagyon közel állt az államfőhöz. “Túlságosan is szerettem őt!”- mondta most a bíróságon tettei indoklásaképpen. A népirtást valóban azzal indokolták akkoriban, hogy a tutszi lázadók lelőtték az elnök gépét, csakhogy később kiderült: hutu szélsőségesek voltak a tettesek, akik így akartak ürügyet teremteni a népirtásra Ruandában. Az ügyésznek nem lesz könnyű bizonyítania húsz évvel később és 6 ezer kilométerre Ruandától, hogy a titkosszolgálat ex főnökének kulcsszerepe volt abban: 100 nap alatt 800 ezer embert öltek meg az ötmilliós Ruandában!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez