Németország egyetlen év alatt 120 százalékkal növelte csirkeexportját Afrikába. De milyen csirkét kap az afrikai fogyasztó? Olyat, amilyen a németnek nem kell! A németek a mellehúsát szeretik, és meg is tudják fizetni. Mit kap az afrikai háziasszony? A szárnyas csontos hátát, amelyen alig van hús! Miért exportálja Németország Afrikába a csirkét? Mert a “nagyüzemi baromfitermelés” hatalmas többletet eredményez, ezt kell eladni valahol. Remek helyszín Afrika, ahol gyorsan gyarapodik a lakosság, és a fogyasztó nem túlságosan igényes. Az afrikai országok persze próbálják védeni a saját piacukat. Ciolos, az Európai Unió mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó biztosa meg is ígérte: nem támogatják az élelmiszer exportot Afrikába. Csakhogy ez kevés, az afrikai országok védővámokat szeretnének. Itt azonban akadályokba ütköznek: a nagy nemzetközi szervezetek a szabadkereskedelem hívei, amely ebben az esetben az erősebbek támogatását jelenti. Ghána mégis megpróbálta a külföldi csirke behozatalánál leállítását, de a Világbank figyelmeztette: eddig és ne tovább! Minthogy folyamatban volt a világbankos támogatás ügye, Ghána gyorsan visszalépett, mert kellett a pénz. A külföldi csirkék pedig továbbra is áradnak befelé az országba, kétségbeejtve az ottani tenyésztőket, akik hagyományos módszereik miatt csak drágábban tudnak a piacra dolgozni Ghánában.
Olcsó import tyúk fő Afrika fazekában, de miért ?
Ghána 165 ezer tonna csirkehúst importál Brazíliából, az Egyesült Államokból és az Európai Unióból. A szállítmányok nagy része olyan, ami a hazai piacon nem felelt meg. Ráadásul Afrikában gyakran elromlik a hűtés, így a baromfi sokszor életveszélyes. Mégis jön az import csirke, de miért?
(Visited 1 times, 1 visits today)