Elfoglalták az M23 egyik főbázisát a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Három napig tartó heves harcok után a kongói kormányerőknek végül sikerült elfoglalniuk Rutshurut, amely az M23 lázadók egyik fellegvára volt. A harcok az után robbantak ki, hogy az M23 és a kinshasai vezetés között megszakadtak a béketárgyalások.

A kongói hadsereg szóvivője jelentette be, hogy elfoglalták Rutshurut, amely Gomától 70 km-re található. Az M23 lázadói egy éve foglalták el a települést, ahol egy fontos katonai támaszpont is található. A kormányerőknek nemrég Kiwanját is sikerült elfoglalniuk, miután az M23 fegyveresei elhagyták a települést.

Közben az ENSZ békefenntartó missziója (MONUSCO) bejelentette, hogy egy tanzániai kéksisakos meghalt a harcokban. Martin Kobler a MONUSCO vezetője azt mondta, hogy a tanzániai békefenntartó szolgálat teljesítése közben vesztette életét. A kongói kormányerőket a MONSUCO egyik gyors reagálású egysége is támogatta a harcokban. Egy kongói katonatiszt a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a mostani offenzívában jelentősen sikerült meggyengíteniük az M23 erőit. A lázadó szervezetből állítólag sokan dezertáltak és belső feszültségek robbantak ki a felső vezetésben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez