Uganda 2,5 milliárd dolláros olajfinomítót épít- külföldi pénzből

Afrika egyik legszegényebb országa nemrég adta ki az olajkitermelési engedélyt a kínai CNOOC-nek, és hamarosan megkezdheti az olajkutatást és kitermelést a londoni székhelyű Tullow és a francia Total is.

Uganda olajtartaléka 3,5 milliárd hordó olaj. Az olajfinomító teljes kapacitása 60 ezer hordó lesz naponta, de csak fokozatosan kívánják felfuttatni. Az első szakaszban csak 30 ezer hordó lesz a finomító napi teljesítménye. Az ugandai kormánynak az az elképzelése, hogy a külföldi befektető vállalja a költségek 60%-át, Uganda pedig 40%-ot. Később aztán Uganda a saját részéből még felkínál 10%-ot Kenyának, Tanzániának, Burundinak és Ruandának vagyis a Kelet-afrikai Közösség tagállamainak.
Uganda Fekete Afrika negyedik legnagyobb olajtermelője lehet Nigéria, Angola és Dél-Szudán után. Az olajpénzekre mindenképp szüksége van Ugandának hiszen a lakosság döntő többsége a szegénységi küszöb alatt él, és a saját erejéből aligha lesz képes arra, hogy a sorsán változtasson Afrika egyik legszegényebb országában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez