Elnapolt perek vasárnapja Kairóban – se Testvérek, se Mubarak

Ősszel folytatódik a Muzulmán Testvériség vezetőinek büntetőpere és Hoszni Mubarak fellebbviteli tárgyalása is. Az iszlamisták ügyét egészen október végig halasztották el. Mubarak szeptember 14-én állhat a bíróság elé.

Üres maradt a vádlottak számára fenntartott, elkerített padsor azon a kairói bíróságon, amely a Muzulmán Testvériség vezetőinek az ügyét hivatott tárgyalni. A bíróság ezért halasztotta el a tárgyalást október 29-re. Egyúttal kötelezte a rendőrséget, hogy akkorra állítsa elő a vádlottakat. A biztonsági erők a vasárnapi tárgyalásra biztonsági kockázatok miatt nem vitték el az előzetes letartóztatásban ülő vezetőket. Attól tartottak, hogy a konvojt a börtön és bíróság között megtámadják. Mohamed Badie-nak és társainak gyilkosságra való felbujtás miatt kell felelniük az igazságszolgáltatás előtt. A vád alapja egy június 30-i tüntetés, amikor 8 demonstrálót meggyilkoltak, akik az iszlamista Morszi elnök távozását követelték.

Nem sokkal később egy másik kairói bíróság szintén elnapolta Hoszni Mubarak perét. A volt államfő ugyan megjelent a tárgyaláson, de a bíróság szeptember 14-re tűzte ki a következő tárgyalási fordulót. Mubarakot 2012-ben elítélték, életfogytiglant kapott, de fellebbezett. A fellebbviteli tárgyaláson új eljárásra kötelezték az első fokon eljáró bíróságot. Ez a per folyik most. Mubarakot egyébként néhány napja feltételesen kiengedték a börtönből és házi őrizetbe helyzeték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez