Négy évig bírta a norvég férfi a kongói börtönben

Tjostolv Moland 2009 óta raboskodott a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A norvég külügyminiszter azt mondta, hogy Molandot vasárnap reggel találták holtan a börtöncellájában. Azt viszont nem tudni, hogy a norvég férfi miért és hogyan halt meg.

Tjostolv Molandot és társát, Joshua Frenchet 2009-ben halálra ítélte a kongói törvényszék, gyilkosság és kémkedés vádjában találták őket bűnösnek. A két férfi az ítélet után a kongói elnökhöz fordult, és kérvényezte a halálos ítélet megsemmisítését. 2010-ben a Legfelsőbb Katonai Bíróság megsemmisítette az ítéletet és még ugyanabban az évben újratárgyalta az ügyet.

A norvégok az eredeti vád szerint 2009-ben Kisanganiban megölték a sofőrjüket és egy szemtanút is megpróbáltak eltenni láb alól, akinek viszont sikerült elmenekülnie. A kongói hatóságok szerint emellett a két férfi a norvég hadsereg számára gyűjtött információkat az országban. Elítélésük után a norvég kormány határozottan visszautasította a kémkedés vádját és arra kérte a kongói hatóságokat, hogy a két férfit adja ki, hogy Norvégiában tölthessék le büntetésüket.   A két férfi egyébként a norvég mellett brit állampolgársággal is rendelkezett. 

Tjostolv Moland 32 éves volt, 2007-ig a norvég hadseregben szolgált. Joshua French jelenleg 31 éves, az apja brit, az anyja norvég. Húszéves korábban belépett a brit hadseregbe, majd 2007-től különböző afrikai biztonsági cégeknél helyezkedett el. A norvég külügyminisztérium úgy tudja, hogy Joshua French jó egészségi állapotban van, de mélyen megrázta barátjának halála. 

A két férfi korábban többször is határozottan cáfolta a vádakat és ártatlannak vallotta magát. Azt mondták, azért jöttek Kongóba, hogy egy saját biztonsági céget alapítsanak. Azért béreltek sofőrt, mert motorjaik lerobbantak. Vallomásuk szerint a sofőr akkor halt meg, amikor fegyveresek megtámadták őket a dzsungelben. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez