Miért 80%-os a munkanélküliség Zimbabwéban?

Erre a kínos kérdésre várják a választ Mugabe elnöktől, aki a függetlenség kikiáltása óta hatalmon van, és most újra indul. Hogy oldaná meg ezt a problémát ellenfele, Tsvangirai? A gazdaság krízise az igazi tét a választásokon.

Dél-Afrika után Afrika leggazdagabb országa volt Zimbabwe a függetlenség kikiáltásakor 1980-ban. Mugabe elnök kezdetben úgy hajtott végre népszerű reformokat, hogy nem nyúlt a fehér kisebbség kiváltságaihoz. A gazdaság virágzott, miközben a megművelt föld 70%-a a lakosság 1%-át kitevő fehér kisebbség kezében volt.

Ám jött a nagy szárazság a kilencvenes években és az éhező emberek változást követeltek. Mugabe megkezdte a földreformot, melynek a lényege az, hogy az afrikai föld legyen az afrikaiaké! Ez meg is valósult, de az eredmény teljes gazdasági csőd lett. Az új tulajdonosok ugyanis jórészt  Mugabe pártjának helyi nagyságai lettek. A kiváló politikai aktivisták egyáltalán nem értettek a földművelő munkához vagy a kereskedéshez. A kormány nem tudta hitelekkel és gépekkel támogatni a földreformot. Megindult az infláció és a parasztok tömeges menekülése a városok felé. Ezért van most 80%-os munkanélküliség Zimbabwéban. A hiperinfláció 2008- ban elérte a 231 millió százalékot, a helyi dollár teljesen elveszítette az értékét. Helyette az amerikai dollárt és a dél-afrikai randet kezdték használni Zimbabwéban.

Mindennek ellenére a 89 éves Robert Mugabe kitart a földreform gondolata mellett. Ellenfele a nyugati nyitás bajnoka. Közben a gazdasági minisztérium 5%-ról 3,4%- ra módosította a gazdaság éves növekedési kilátásait. Milyen utat választ Zimbabwe? Kiderül a szerdán megkezdődött választások után. Félő, hogy a lakosság 80%-a a jövőben sem nagyon reménykedhet abban, hogy gyorsan munkát talál Afrika egykor második leggazdagabb országában, Zimbabwéban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez