A Miami Beach volt a kezdet – megvan Afrika első milliárdos nője

Angola, Luanda – Az amerikai Forbes magazin megtalálta az afrikai kontinens első nőjét, akinek a vagyona meghaladta az egymilliárd dollárt.

 

Isabel dos Santos Afrika leggazdagabb nője, több tucat afrikai, illetve portugál cégben van részesedése, köztük egy kereskedelmi TV-ben és egy angolai bankban. A 40 éves üzletasszony első vállalkozása egy étterem volt Luandában, a Miami Beach. Az étterem 1997-ben nyílt meg, jelenleg is üzemmel, hírességek és gazdag üzletemberek közkedvelt törzshelye. Isabel az egyik legsikeresebb vállalkozó Angolában, ennek ellenére rendkívül visszahúzódó és szégyenlős.  Nem sokat mutatkozik a nyilvánosság ellőt és a TV-ben is csak nagyon ritkán szerepel.  Isabel 28,8%-os részesedéssel rendelkezik a portugál Zon média ügynökségben. Az angolai Banco BIC bankban pedig 25%-os tulajdonrésze van és tagja a bank vezető testületének is – tudta meg a Forbes magazin.

Isabel dos Santos egyébként José Eduardo Dos Santos elnök legidősebb lánya. A Johns Hopkins Egyetem professzora, Peter Lewis elmondta, hogy Angolában a vállalkozások többségét a politikai elit, a hadsereg és a kormányzópárton belüli befolyásos személyek, illetve családok felügyelik, akik az ország egész gazdaságát az irányításuk alatt tartják. Ismeretség, protekció és befolyás nélkül roppant nehéz sikeres vállalkozásba kezdeni az országban. Angola lakosságának  nagy része egyébként kevesebb, mint napi két dollárból él.      

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez