Rizikós lehet az etiópok kivonulása Szomáliából

Az etiópok elkezdték kivonni csapataikat a szomáliai Baidoából, amely stratégiai fontosságú város az ország központi régiójában.  Az etiópok 2011 novemberében küldtek csapatokat a polgárháború sújtotta országba, hogy segítsenek a kenyaiaknak leszámolni az al Shabab lázadókkal. 

 

A külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az etióp csapatok kivonulása után az AMISOM békefenntartók fogják átvenni az ellenőrzést a város felett. Az etióp vezetés egyébként hónapok óta fontolgatja katonái visszarendelését Szomáliából. Az etiópok márciusban hagyták el Hudurt, amely az ország déli régiójában található. A kivonulásuk után viszont az al Shabab lázadók visszafoglalták a várost, amely azóta is az ellenőrzésük alatt áll. A huduri történtek után sokan aggodalommal fogadták az etiópok csapatok távozásáról szóló híreket, és kétségbe vonják az AMISOM békefenntartók alkalmasságát.

A katonai intervenció 2011 októberben kezdődött, amikor a kenyai csapatok bevonultak Szomália déli részébe. Nem sokkal később az etióp csapatok is támadásba lendültek és körülbelül 8000 katonával vettek részt az al Shabab-elleni offenzívában. Az etiópok külföldi támogatás nélkül hajtották végre az akciót.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez