Van hazaút-szomáliai menekültek visszatérése

Több tízezer menekült tért vissza Szomáliába annak köszönhetően, hogy az országban az elmúlt hónapokban jelentősen javult a biztonsági helyzet. A többségük a szomszédos Kenyából érkezett, ahol még mindig rengeteg szomáliai él menekülttáborokban.

Jelenleg 1.1 millió szomáliai menekült él szerte a világban. Jelentős részük a szomszédos Kenyában talált menedékre, zsúfolt, rosszul felszerelt menekülttábornokban. A kenyai vezetés már korábban elkezdte a menekültek hazaküldésének szervezését és a menekülttáborok felszámolását. A kenyai kormány arra hivatkozott, hogy az al Shabab lázadók gyakran bázisként használták a menekülttáborokat, ahonnan terroristatámadásokat szerveztek.   

Az ENSZ adatai szerint ebben az évben legalább 20 ezer menekült tért vissza Szomáliába önszántából. Az ENSZ és a kenyai kormány nemrég arról állapodott meg, hogy legalább 60 ezer szomáliai hazatelepítését támogatja. A kenyai kormánynak komoly terhet jelent a szomáliai menekültek ellátása. Jelenleg Kenyában található a világ legnagyobb menekülttábora is, ahol a becslések szerint legalább 430 ezer szomáliai menekült él. További 100 ezer szomáliai él még a városokban és kisebb táborokban. A kenyai kormány nemrég 100 ezer menekültet akart visszatoloncolni a hazájába, de a terv végül meghiúsult, miután a kenyai Legfelsőbb Bíróság nem adott rá engedélyt.  A Kenyában tartózkodó menekültek többsége egyébként Szomália központi régiójából érkezett, amelynek jelentős része még mindig az al Shabab lázadók ellenőrzése alatt áll. Az UNCHR arra figyelmeztet, hogy nem szabad elkapkodni a menekültek hazatelepítését, ugyanis Szomáliában még mindig veszélyes élni és a humanitárius helyzet is aggasztó. Az országban működő segélyszervezetek még mindig számos régióba nem tehetik be a lábukat, ezért segélyeket sem tudnak osztani. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez