Szégyenteljes vereségek, lefejezett hadsereg

Leváltották a teljes vezérkart Szudánban, miután a hadsereg folyamatosan megalázó vereségeket szenvedett el a különböző lázadó szervezetekkel vívott harcban.

 

A szudáni hadsereg új vezérkari főnöke Mustafa Osman Obeid Salim tábornok, Ismat Abdul-Rahman tábornoktól veszi át a hadsereg irányítását. Rahman tábornokot sok bírálat érte, miután nem sikerült hatékonyan felvennie a harcot és felszámolnia a Darfurban, Dél-Kordofánban és Kék-Nílius tartományban működő lázadó csoportokat. Vele együtt távozik a légierő, a szárazföldi erők és a katonai hírszerzés főnöke is. A szudáni állami hírügynökség csupán annyit közölt, hogy „rutin” személycserékre került sor.

A szudáni hadsereg több fronton is harcol a különböző lázadó szervezetek ellen, amelyek nemrég szövetségre léptek egymással. A lázadók a közelmúltban több fontos várost is elfoglaltak az országban, köztük Umm Rawabát és Abu Kersholát. A hadseregnek végül egy hónapig tartott, hogy visszaszerezze Abu Kersholát a lázadóktól, ott egyébként fontos katonai támaszpont is található.  

Szakértők az AFP hírügynökségnek azt mondták, hogy a szudáni vezetés elsősorban azért váltotta le a hadsereg vezetését, mert összeesküvéstől tart. Bashir elnök pedig olyan személyeket nevezett ki, akikben maradéktalanul megbízik.

 A szudáni hatóságok még 2012 novemberében felszámoltak egy puccskísérletet, akkor több tucat magasrangú katonatisztet tartóztattak le. Az elnök viszont a óta 15 személynek kegyelmezett meg.  Az elvetélt  puccsot olyan tisztek szervezték, akik az iszlamista ellenzékkel szimpatizáltak. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez