Győzelem után kivégzések- tovább nyomulnak a kongói lázadók

Amerikai Egyesült Államok, New York – Az ENSZ információi szerint az M23 lázadók több embert kivégeztek és Sake felé vették az irány, ott van a kongói sereg egyik fontos regionális bázisa. Az M23 harcosai nemrég vették be Gomát, Észak-Kivu közigazgatási központját.

Roger Meece, az ENSZ követe elmondta, hogy a lázadók egyre magabiztosabbak, egyre több követessel álltak elő és jelenleg a sakei katonai bázis felé tartanak. A lázadók célja, hogy a régiót  ellenőrzésük alá vonják, ahol saját közigazgatását és  új kormányzati struktúrát akarnak kialakítani. A lázadók emellett könyörtelenül leszámolnak azokkal, akik ellenállnak. Helyiek beszámolója szerint a már több embert kivégeztek, köztük kormányzati tisztviselőket és helyi törzsi vezetőket.

Kongóban országszerte több tüntetés is volt, miután a lázadók elfoglalták Gomát. Az ENSZ attól fél, hogy a megmozdulások tovább terjedhetnek más nagyvárosokra is. Közben az M23 lázadók jelezték,  készek Gomáig vonulni, hogy megbuktassák Joseph Kabila elnököt. Az ENSZ szakértői szerint az M23 komoly támogatás kap Ruandától. A kigali vezetés viszont továbbra is cáfolja ezeket a híreszteléseket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez