Kínai aranyláz Ghánában

Kína, Ghána, Accra-  124 illegális kínai aranybányászt tartóztatott le a rendőrség Ghánában. Afrika második legnagyobb aranytermelő országában több mint ötvenezer kínait ragadott magával az aranyláz.

Ghána elnöke a múlt hónapban rendelte el, hogy csapjanak le az illegális aranybányászokra, legyenek azok hazaiak vagy külföldiek. A bevándorlási hivatal főnöke szerint a most letartóztatott kínai aranybányászok többségét kiutasítják Ghánából. A kínai nagykövetség az elmúlt hónapokban többször figyelmeztette polgárait, hogy a fogadó állam törvényeit szigorúan be kell tartani. A helyi sajtóban naponta jelentek meg olyan beszámolók, melyek szerint a kínai aranybányászok semmibe veszik a környezetvédelmi törvényeket. Ennek következtében az aranybányák közelében ihatatlanná válik a víz és kipusztulnak az erdők. Ráadásul a kínai bányászok fegyveres önvédelmi osztagokat szerveztek. Ezek a Kalasnyikov géppisztolyokat lóbáló kínai suhancok különösen irritálják a helyi lakosságot és a rendőrséget.

Kína szegény tartományaiból csoportosan érkeznek az aranybányászok Ghánába. Egyes falvakból a lakosság többsége már Afrikába költözött. A South China Morning Post megszólaltatott egy dél-kínai falusi aranybányászt, aki szerint a falu 180 családjából 100 már Ghánában van és az aranybányák környékén keresi a szerencséjét. A kínaiak mindent otthonról hoznak, keveset vásárolnak a helyszínen, ez is zavarja a kereskedőket. A nagy razzia egyelőre 124 illegális bányász letartóztatásával zárult, de feltehetően folytatódik még, hiszen a nem hivatalos becslések szerint mintegy 50 000 kínait kapott el az aranyláz Ghánában, Afrika második aranytermelő országában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez