Harc az arab mézgafa ültetvényekért Darfurban

Szudán, Kartúm – Több, mint 60 ember halt meg a legutóbbi fegyveres összecsapásokban Darfur déli régiójában. A harcok a Bani Halba és az al-Gimir törzs között robbantak ki Katila település környékén, ahol arab mézgafa ültetvények találhatók. Az arab mézgafa értékes gumiszerű váladéka Szudán egyik fő mezőgazdasági exportcikke.

A helyi rendőrség azt jelentette, hogy összesen 64-en haltak meg és 10-en sebesültek meg a harcokban. Az al-Gimir azzal vádolja a rivális Bani Halba törzset, hogy március 30-án nagy erőkkel támadták meg őket. A támadók állítólag 30 terepjáróval és lovakkal érdekeztek, hogy elfoglalják az al-Gimir törzs gondozásában lévő akácfa ültetvényeket. Az al-Gimir törzs szóvivője Abkar al-Tum elmondta, hogy a törzse több mint 300 éve él ezen a területen, amit a Bani Halba klán jogtalanul akart eltulajdonítani tőlük.  A szóvivő azt is elmondta, hogy a hatóságok nem tettek semmit annak érdekében, hogy megakadályozzák a vérengzést. A támadókat ráadásul egyenruhások is  támogatták, akik a központi vezetéstől kapott fegyverekkel harcoltak – mondta Abkar al-Tum.  Abkar Altom, aki szintén az al-Gimir törzsből származik az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a rivális klán fegyveresei az idén már ötödször támadták meg őket. Az első támadás márciusban volt. Azóta legalább 94 társukat ölték meg és 1200 otthont gyújtottak fel a Bani Halba fegyveresei.  

A térségben számos arab mézgafa ültetvény található. A fák gumiszerű váladékából különböző ipari módszerekkel ragasztószereket állítanak elő. Ilyen például a gumiarábikum, amit a papír-, a textil-, a cigaretta- és a festékipar is előszeretettel alkalmaz sűrítő, illetve ragasztó szerként. Az élelmiszeriparban pedig adalékanyagként használják  szirupok, rágógumik, pillecukrok és üdítőitalok készítéséhez.  A Coca-Cola a világ egyik legnagyobb gumiarábikum felvásárlója, elsősorban Szudánból szerezi be a fontos nyersanyagot. Szudán számára a gumiarábikum az első számú mezőgazdasági exportcikk. A termelők viszont a termés jelentős részét a szomszédos Csádba csempészik át, ahol számukra kedvezőbb áron tudják értékesíteni. 

{youtube}07V_3oEE2G8{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez