Az MI 5 be akarta szervezni a londoni terroristát?!

Egyesült Királyság, London – A brit kémelhárítás együttműködést ajánlott még 2002-ben az egyik nigériai származású terroristának, aki szerdán brutálisan lemészárolt egy brit katonát London déli részén. A most 28 éves Michael Adebolajo véres késsel hadonászva vállalta a gyilkosságot, melyet az “iszlám védelmében” követett el.

A két nigériai terrorista a helyszínen várta be a rendőröket, akik megsebesítették őket. Jelenleg kórházban vannak és a Scotland Yard kihallgatja őket.

Közben mind többen teszik fel a kínos kérdést: miért nem akadályozta meg az MI 5 a brutális gyilkosságot Londonban a nyílt utcán? A 28 éves Adebolajo és 22 éves társa ismert volt az iszlamista szélsőségesek ügyeivel foglalkozó ügyosztály előtt. A BBC szerint az ismeretség nem is újkeletű: a nigériai származású fiatalember hívő keresztény családban élt. Az ezredfordulón hazalátogatott Nigériába, és ezt követően áttért a muzulmán hitre. 2002-ben egy újabb nigériai látogatás után megkereste őt az MI 5 és munkát ajánlott neki! Legalábbis erről nyilatkozott a BBC-nek Adebolajo egyik barátja. Lehet a dologban valami, mert az interjút követően ezt a barátot a Scotland Yard őrizetbe vette!
A brit sajtó most arra kíváncsi, hogy vajon mit tudott a titkosszolgálat valójában a két terroristáról?! Mennyire a saját szakállukra cselekedtek az iszlamista gyilkosok és mennyiben áll mögöttük hálózat? És ha van ilyen hálózat, akkor abban hány beépített MI 5 ügynök dolgozik és pontosan milyen megbízással?
A titkosszolgálatok számára a legnagyobb kihívást azok a terroristák jelentik, akik már Nagy Britanniában születtek és ott váltak a radikális iszlàm szervezetek híveivé. A brit és a francia titkosszolgálat közös jelentése szerint jelenleg kb. 800 ilyen fiatal terrorista harcol Szíriában az al Kaida színeiben. Mi lesz, ha visszatérnek Európába?!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez