John Kerry nekiment a szudáni elnöknek Afrikában

Etiópia, Addisz-Abeba – John Kerry amerikai külügyminiszter Addisz-Abebában azt mondta, hogy Omar Hassan al-Bashir elnök elnyomja a népét és erőszakkal próbálja meg kiterjeszteni az iszlám igazságszolgáltatást Dél-Kordofánban, illetve Kék-Nílus államban.

Johny Kerry amerikai külügyminiszter kemény hangon bírálta Bashir elnököt Addisz-Abebában, ahol az Afrikai Unió megalakulásának 50-dik évfordulóját ünneplik. Kerry azt mondta, a szudáni elnök nem hajlandó észrevenni, hogy Dél-Kordofán és Kék-Nílus népe szekuláris rezsimet akar és elutasítja a vallási alapú kormányzást. Kerry kijelentette, hogy a két régióban harcoló lázadók a kartúmi vezetés ellen küzdenek, nem azért, hogy kiváljanak Szudánból. Az amerikai külügyminiszter azzal vádolta meg Bashir elnököt, hogy folyamatos elnyomást gyakorol, és autoriter eszközökkel irányítja az országot. Kerry kitért a vitatott hovatartozású Abyei régió helyzetére is, amely az egyik legkényesebb téma a két Szudán között. Abyei legelőkben és olajlelőhelyekben gazdag vidék, amely a két ország között helyezkedik el. Nemrég fegyveres konfliktus is kirobbant a térség miatt a két Szudán között. Kerry szerint mielőbb meg kellene tartani a népszavazást, amely véglegesen eldöntené Abyei hovatartozását.

A két régióban a szudáni hadsereg jelenleg háborút vív a helyi SPLM-N lázadó szervezetettel, amely nemrég a darfuri lázadókkal kötött szövetséget. Dél-Kordofánban és Kék-Nílus államban 2011-ben robbantak ki a harcok, miután Dél-Szudán kivált Szudánból és kikiáltotta függetlenségét. A harcok miatt több mint 200 ezer embert menekült el. A többségük Dél-Szudánba és Etiópiába ment.. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez