A Vöröskereszt terroristát támogatott Maliban?

Franciaország, Mali, Bamako- Letartóztatták a Vöröskereszt egyik alkalmazottját Mali fővárosában. A vád ellene az, hogy segítette a breton dzsihád harcost Timbuktuban, azokban az időkben, amikor a város az iszlamista AQIM irányítása alatt állt.

 A breton dzsihád harcost, Gilles Le Guent most hallgatja ki Franciaországban a kémelhárítás. Őt korábban Maliban a helyi csendőrök is kihallgatták. Ekkor derült ki, hogy a Vöröskereszt egy helyi alkalmazottja támogatta őt. Mohamed Ould Ali Timbuktuban dolgozott akkor is, amikor ott az iszlamista milíciák voltak hatalmon. A nagyszakállú breton dzsihád harcos feleségével és öt gyermekével élt Timbuktuban és nyomorgott. Megtudta ezt édesanyja Franciaországban, és pénzt akart küldeni a családnak. Gilles Le Guen vöröskeresztes barátja nevét és címét adta meg, és a pénzek meg is érkeztek egészen addig, amíg a breton dzsihád harcost le nem tartóztatták és családját haza nem szállították Maliból.
A Vöröskereszt közleményt adott ki, és ebben elhatárolta magát alkalmazottja tettétől. Mohamed Ould Ali egyébként egyáltalán nem titkolta, hogy pénzt vett fel Gilles Le Guen számára Timbuktuban. Erről korábban nyilatkozott is az RFI rádiónak. Elmondta, hogy a breton dzsihád harcos teljesen a hit rabja lett: “ellenezte a televíziót, a számítógépet és a mobil telefont! Minden modern dolgot elutasított mondván, hogy ezek az eszközök elvonják a figyelmet az imádkozástól!”
Gilles Le Guen az AQIM nevében válaszcsapással fenyegette meg Franciaországot azért, mert csapatokat küldött Maliba. Vöröskeresztes barátja szerint Gilles Le Guen számára az AQIM sem volt elég fanatikus: “nem kizárólag a hit nevében cselekszenek, hanem olykor bandita akciókat is végrehajtanak!”- mondta az al Kaida észak-afrikai szárnyáról a breton dzsihád harcos, akit jelenleg kihallgat a kémelhárítás Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez