20 év alatt felszámolható a mélyszegénység

Afrika, Ázsia – Ezt állapítja meg az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja, amely átfogó vizsgálatot végzett az ENSZ jelentése alapján a világban. A többdimenziós szegénység vizsgálat kimutatta, hogy néhány országban olyan gyors volt a fejlődés e téren, hogy húsz éven belül megszűnhet a mélyszegénység.

Mindenekelőtt Ruanda, Nepál és Banglades teljesítményét emelik ki ezen a téren. Nem sokkal marad el mögöttük Ghána, Tanzánia, Kambodzsa és Bolívia sem. A globális kereskedelem jótékonyan befolyásolja a szegénység eltűnését, ezt figyelték meg Afganisztánban, Etiópiában, Ruandában és Sierra Leonéban.
  Mit jelent a többdimenziós szegénység vizsgálat? Régebben a kutatók a szegénységi küszöböt napi 1,25 dollárban határozták meg. Az oxfordi kutatók viszont tíz szempont alapján kutatták a szegények életét: az élelmezésen túl figyelembe vették az egészségügyi ellátás helyzetét éppúgy, mint azt, hogy a gyerekek járnak-e iskolába. Ennek alapján azt állapították meg, hogy jelenleg 1,6 milliárd ember él szegénységben a világon. Legnagyobb részük Dél-Ázsiában és fekete Afrikában. Kb.40% él Indiában és mintegy 30% fekete Afrikában. A szegénység a vártnál gyorsabb ütemben tűnik el, mert a globalizáció emberek millióinak életkörülményeit javítja a harmadik világban. Ugyanakkor a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy nő a szegénység a gazdagabb országokban. A szegényeknek már majdnem 10%-a olyan államokban él, ahol az egy főre jutó GDP közepesnek vagy magasnak mondható- állapítja meg az oxfordi tudósok jelentése a szegénységről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez