Csempészutak találkozása – hogyan kerül az afrikai elefántcsont Thaiföldre?

Thaiföld, Afrika – Thaiföld nem lesz az illegális elefántcsontkereskedelem központja!- ígéri a kormányfő Yingluck Shinawatra asszony azon a nemzetközi konferencián beszélt, melyen a védett állat és növényfajok kereskedelmét kívánják szabályozni.

 

“Nincs nép, amelyik jobban tisztelné az elefántokat, mint Thaiföld népe. Ez része a kultúránknak! Épp ezért a törvényeinket módosítani fogjuk, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi elvárásoknak.”- ígérte a miniszterelnök asszony. Sajnos azt nem tette hozzá, hogy mikor következik be ez a változás,amely döntő mértékben hatással lehet a nemzetközi elefántcsontkereskedelemre.
  Miért olyan fontos Thaiföld szerepe az elefántcsontkereskedelemben? Mert jelenleg Thaiföld a hazai elefántok csontjaival törvényesen lehet kereskedni! Az afrikaival természetesen nem! Dehát ki tud különbséget tenni a kétféle elefántcsont között? Senki, főként, ha nem is akar! Jelenleg az Afrikában illegálisan levadászott elefántok csontjait nagyrészt Thaiföldre szállítják, ott szortírozzák, majd tovább viszik a legígéretesebb piacra, elsősorban Kínába. Ennek akarnak véget vetni a nemzetközi szervezetek, és ezért lehet fontos Thaiföld ígérete. Csakhogy Kínában oly nagy a kereslet, hogy a csábítás túlságosan is nagy: így lehet, hogy a thaiföldi kormányfő ígérete még sokáig megmarad ígéretnek…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez