„Téged vár a papírgyár”-20 év szünet után indul a gyártás Szomáliában

Szomália, Mogadishu – Az üzem Hargeisában található, a dolgozók papírlapokat, dobozokat és füzeteket gyártanak. A polgárháború sújtotta országban 20 éve nem állítottak elő papírtermékeket.  

 A gyárat az AADCO papírgyár üzemelteti, amelynek Aden Barado a tulajdonosa. Barado elmondta, sokáig kellett várniuk arra, hogy a gyár elkezdje a működését, számos nehézséggel kellett megbirkózniuk. A gyárat először fel kellett építeni és a beruházásra semmilyen támogatást nem kaptak. Az üzem felépítése 2012 januárjában kezdődött és decemberben fejezték be a munkálatokat. Az üzemben 50 embert foglalkoztatnak, akik között nők is vannak. A tulajdonos elmondta, hogy a tervek szerint hamarosan még több embert fognak alkalmazni. Mohamud Abdullahi Ahmed, gyártási és műszaki igazgató elmondta, hogy a munkások Kínában kaptak képzést a gépek és eszközök kezelésére. Az üzem 16 óra alatt 70 ezer könyvet képes előállítani. A kész termékeket a sabahi piacon értékesítik. Az üzem ráadásul környezetbarát. A gépek pedig modernek és csendesek. A káros anyagok kibocsátása minimális. A beruházás körülbelül 5 millió dollárba került.

A tervek szerint az üzem első körben tankönyveket és munkafüzeteket nyomtat a diákok számára. Emellett A4-es irodai papírlapokat, füzeteket és csomagolópapírokat is gyárt. A cél, hogy Szomália papír terén önellátó legyen. Szomália jelenleg papír szükségleteinek jelentős részét Kínából szerzi be. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez