Nyugdíjba vonult Szomália leghíresebb kalóza-“a Nagypofájú” társait is erre szólította fel

Szomália, Mogadishu – “Nyolc év elég volt!”- jelentette ki elegáns öltönyben Mohamed Abdi Hasszan, a “Nagypofájú”, aki a kalózok királya volt a Szomália környéki vizeken. Csak két nagyobb fogás: 2008-ban kalózai elfoglalták a Sirius nevű szaúd-arábiai tankhajót kétmillió hordó kőolaj volt a hajó rakománya!

 

A váltságdíj? Több millió dollár! Nem sokkal később egy ukrán hajót fogtak el, ez fegyvereket szállított: tankokat és légvédelmi rakétákat. A váltságdíj: 3 millió dollár!
 Hogy tudta ezt megcsinálni a “Nagypofájú”? Kiváló szervező volt és ez kalóz körökben korábban nem volt jellemző. Remek kémszolgálattal rendelkezett: ügynökei diplomata útlevéllel utaztak! Neki magának is ilyen volt, Szomália egyik korábbi elnöki adta neki, ne firtassuk, hogy miért …
 A kalózkodás már nem az, ami volt: megerősödött a nemzetközi ellenállás. Vadásztak a “Nagypofájú”-ra, aki ezért úgy döntött, hogy visszavonul. Javasolta társainak, a kalóz kapitányoknak is, hogy fejezzék be nem egészen ortodox vagyongyarapodásukat. Különösen a fiatalokért emelt szó a ” Nagypofájú “. Kérte a kormányt, hogy bocsásson meg nekik és biztosítson lehetőséget a visszatérésre a polgári életbe.
 És mihez kezd ő maga, a kalózok királya immár nyugdíjban? A “Nagypofájú ” szemérmesen hallgatott erről. Anyagi gondjai nyilván nem lesznek, de szervező tehetsége sem marad kihasználatlan: a helyi sajtó szerint khat kereskedő lesz. A khat olyan viszonylag enyhe kábítószer, melyet a térségben nagyon sokan fogyasztanak, mert az ulemak megítélése szerint nem számít kábítószernek, vagyis hithű muzulmánok is nyugodtan fogyaszthatják. Végét jelenti-e a kalózkodásnak a kalóz király nyilvános búcsúja? Ez korántsem biztos, de Szomália parti vizei alatt Afrika legnagyobb olaj és földgáz kincsét sejtik, ezért a kalózok kora lejáróban van, mert a kitermeléshez senki sem ad pénzt, ha utána az olajszállító tankhajót a kalóz király utódai elfoglalják és csak több millió dollárért eresztik szabadon…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez