Szabadon engedtek két jordániai békefenntartót Darfurban

Szudán, Darfur – A két kéksisakost több mint négy hónap fogság után engedték szabadon. A békefenntartók még augusztusban tűntek el, Kabkabiya közelében. Egy helyi piacon vásároltak, amikor elhurcolták őket.

 Azt még mindig nem tudni pontosan, hogy a két kéksisakost hogyan rabolták el.  Az Afrikai Unió és az ENSZ által közösen fenntartott misszió (UNAMID) csak azt közölte, hogy a két kiszabadult fogoly a szudáni főváros felé tart és jó egészségi állapotban van. Arról még nem érkeztek hírek, hogy kik voltak a túszejtők és a fogvatartók.

Az UNAMID a legveszélyesebb békemissziók közé tartozik. Októberben négy kéksisakos halt meg és nyolcan megsebesültek, amikor csapdába estek. A misszió ötéves fennállása óta 78 békefenntartó esett el szolgálatteljesítés közben.

Darfurban gyakoriak az emberrablások. Főleg nyugatiakat hurcolnak el, váltságdíj reményében. 2012 májusában két brit ENSZ alkalmazott szabadult, több mint kéthónapnyi fogság után. Februárban pedig öt török állampolgárt engedtek szabadon a darfuri lázadók. Darfurban 2003-ban véres polgárháború tört ki. A kormányerők beavatkozása pedig népirtásba torkollott. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez